Teakhout

De Lange BV: zaagsel, openhaardblokken en pellets

De Lange B.V. is een modern familiebedrijf uit Ursem, Noord-Holland. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van zaagsel voor veehouderijen, openhaardblokken voor de retail en pellets voor particulieren en bedrijven.

Het ophalen van houtvezel en zaagsel bij de houtverwerkende industrie (zoals kozijnen- en meubelfabrieken) is één van de kernactiviteiten. Het aangeleverde afval wordt in de fabriek geschoond van vervuilingen zoals metalen, plastic, zand en grind. De schone houtresten worden in verschillende fracties gezeefd en verwerkt tot pellets, openhaardblokken en zaagsel voor veehouderijen.

 1. Houtpellets

Bij De Lange B.V. persen ze fijn onbehandeld zaagsel en schoon gemalen resthout onder hoge druk samen tot pellets, brokjes geperst hout van een paar centimeter lang. Deze houtpellets zijn pure en natuurlijke energiebommetjes, die zowel thuis als in verschillende soorten verbrandingsovens gebruikt kunnen worden. Pellets zijn CO2-neutraal, erg zuinig en het asgehalte is na verbruik minder dan 0,6%. Dit resterende as kunt u naderhand als compost in de tuin gebruiken. Het bedrijf produceert uitsluitend biomassa pellets van topkwaliteit. In de houtkorrels zit alleen A-kwaliteit hout, geen sloophout of verlijmde delen. U heeft de keuze uit witte houtpellets (gemaakt van zachte houtsoorten) en bruine (waarin we een mix van bruin, rood en wit hout gebruiken).

 1. Houtvezels en zaagsel

De houtkrullen of houtvezels worden gescheiden nadat ze gezeefd zijn, in wit (zacht) en gemengd (iets minder zacht). Dit proces herhaalt men ook met het zaagsel. Houtvezel is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld kippenschuren, paardenboxen en om te strooien in bloembedden. Maar ook eigenaren van konijnen of cavia’s zijn zeer blij met dit product. Bodembedekking van houtvezel is schoon, hygiënisch en houdt dieren langer gezond.

 1. Stalstrooisel & Houtkrullen

Het zaagsel gaat met name naar veehouders die het vaak gebruiken in ligboxstallen. Daarnaast wordt het zaagsel bijvoorbeeld gestrooid in varkensstallen. En dat is niet gek, want daar is het tenslotte ooit allemaal mee begonnen! Ook wordt in de fabriek Lava3 geproduceerd. Dit product van strooisel houdt de ligboxstal en klauwen van het vee droog, is bacterieremmend en stimuleert het bodemleven. En het is 100% veilig, zelfs als uw dieren er per ongeluk van eten. Daarnaast vormt het ook een uitstekend alternatief voor krijt en kalk.

 1. Openhaardblokken

De Lange B.V. en is één van de grootste producenten van openhaardblokken in Europa. De haardblokken worden vervaardigd uit zaagsel en paraffine. Ze gebruiken hiervoor uitsluitend de beste grondstoffen, zonder toevoeging van houtafval of dierlijke vetten.

De haardblokken zijn er in verschillende uitvoeringen met een brandduur van ongeveer 2 tot 3 uur per stuk. Wie een open haard heeft kent misschien één van de eigen merken Pyrobloc, Optima (’t schone openhaardblok) en Ceraflame (firelog). In deze merken komt al de kennis en ervaring samen om een perfect vuur te garanderen.

Huis

In dit blog hebben we een aantal redenen voor je op een rijtje gezet waarom je rolluiken moet nemen bij je woning en wat het nut ervan is. Ook hebben we een aantal populaire modellen voor je op papier gezet. En hopelijk wil je na het lezen van deze tekst ook wel rolluiken thuis of heb je juist de oplossing voor je probleem gevonden. Dat zou natuurlijk helemaal een super resultaat zijn.

Waar dienen rolluiken allemaal voor

De bekendste functie van een rolluik is natuurlijk het zonlicht tegenhouden op de slaapkamers zodat er lekker kan worden uitgeslapen. Maar er zitten veel meer redenen achter het gebruik van een rolluik bij een woning. Bijvoorbeeld veiligheid, een rolluik zit natuurlijk van buiten de woning voor het raam en kan zelfs voor de deur zitten. Als deze s nachts dicht zitten is het voor inbrekers al bijna onmogelijk om binnen te komen. De rolluiken zijn getest op inbraakpreventie dus zonder dat er grof geschud gebruikt wordt kom je haast niet binnen. En als er dan echt grof geschut gebruikt wordt is de hele wijk inclusief de bewoner van de woning wakker en daar zitten de meeste inbrekers niet op te wachten. Een andere reden om rolluiken te nemen is ook privacy. Stel je woont aan een drukke straat waar veel voetgangers of auto’s passeren, dan kan het irritant zijn omdat je hele tijd het gevoel heb dat mensen bij je naar binnen staan te kijken. Of je kan natuurlijk s avonds last hebben van de koplampen van de passerende auto’s als je je rolluik naar beneden doet kan je je woning van deze dingen afsluiten. Het is natuurlijk ook lekker als het hartje zomer is en je slaapkamer op het zuiden gericht is. Zonder rolluik is het dan s avonds absoluut niet vol te houden omdat de zon heel de dag naar binnen heeft staan schijnen. Als je s morgens vroeg al de rolluiken dicht doet kan het heel de dag lekker koel blijven op je kamer. Dit allemaal zodat je na een lange dag gewoon een goede welverdiende nachtrust kan pakken.

Soorten rolluiken

Er zijn verschillende soorten rolluiken, denk hierbij aan handmatige rolluiken of aan elektrische rolluiken. De hand bestuurde rolluiken zien we vaak bij woningen omdat het er dan niet zo heel veel zijn. Bij bedrijfspanden zien we vaak dat er wordt gewerkt met elektrische rolluiken, vaak omdat het er hier een stuk meer zijn en dus is het makkelijker om ze allemaal tegelijk te kunnen besturen met een afstandsbediening.

Wil je nou meer weten over rolluiken, kijk dan even op www.zonweringgarant.nl 

Tuin

Een hovenier kan je erg goed helpen als je iets aan je tuin wilt laten doen, maar wat doet een hovenier allemaal nog meer? Dat gaan we je vertellen in deze blog, daarnaast hebben we ook nog wat verschillen van wat de hovenier in de zomer en in de winter anders doet. 

Wat is een hovenier? 

Een hovenier is iemand die je kan helpen als je iets wilt laten doen aan je tuin. Dit zijn mensen die gespecialiseerd zijn in alles wat met tuinieren te maken heeft. Zij kunnen meer betekenen dan alleen planten plaatsen of een glasmat er in leggen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook erg goed van pas komen om een schutting te plaatsen of een vlonder te bouwen. Hier gaan we meer op in, in de volgende alinea. 

Wat doet een hovenier?

Zoals eerder genoemd kan een hovenier voor verschillende klusjes worden ingezet. Zo kan een hovenier je tuin klaar maken voor het komende seizoen, een nieuwe schuttingen of een veranda bouwen en ze kunnen je tuin ook nog blijven onderhouden. Het onderhouden van je een tuin kost vaak veel tijd en energie. Daarom kan een hovenier je daar erg goed bij helpen. Het onderhoud kan op verschillende termijnen, zo kan het zijn dat je de hovenier wekelijks ontvangt maar als je dat te vaak vindt kan je de hovenier ook maandelijks laten komen. Als je op internet zoekt naar Hovenier Hellevoetsluis zul je veel verschillende hoveniers. Een bedrijf waar je een hovenier kan inschakelen kan bijvoorbeeld W&W tuinen zijn.

Zomer vs winter

Het verschilt per seizoen wat er moet gebeuren aan de tuin. In de winter zijn er vaak opknapbeurten zodat alles er in de lente goed bij ligt. In de lente en zomer worden er vaak aanvragen gedaan voor planten en bloemen. Ook ligt het eraan in welk seizoen de planten en bloemen het beste bloeien. Hovenier Hellevoetsluis heeft hier veel verstand van en daar kan je altijd contact mee opnemen. 

Conclusie 

Een hovenier kan op verschillende momenten van pas komen en ook in verschillende seizoenen. Een tuin onderhouden kan erg veel tijd en energie kosten, daarom kan je bijvoorbeeld hovenier Hellevoetsluis inschakelen, zij kunnen je helpen met het onderhouden en mooi maken van je tuin. Hoveniers zijn hierin gespecialiseerd en weten goed wat ze doen, maak daarom je wensen kenbaar dan kan de hovenier daar mee aan de slag. Wil jij een hovenier inschakelen? 

Tuin

Veel mensen hebben het om de tuin: een hekwerk, maar waar dient een hekwerk nou allemaal voor? In dit blog proberen we je antwoord te geven op deze vraag. En wie weet ga je na het lezen van deze tekst zelf ook een hekwerk aan schaffen. Of heb je juist de perfecte oplossing voor je probleem gevonden. Dat zou natuurlijk de perfecte uitkomst zijn voor de beide partijen.

Veiligheidsredenen 

Dit is natuurlijk het hoofddoel van een hekwerk rondom een tuin of een bepaald privé terrein wat beveiligd moet worden. De beveiliging met een hek kan oplopen tot in verschillende gradaties. Je kan natuurlijk kiezen voor een simpel hek voor om je terrein zonder al te veel poespas die er gewoon voor zorgt dat je niet zomaar op je terrein bent. Je kan ook voor een wat geavanceerder hek kiezen, bijvoorbeeld een hek uitgerust met een beveiligingssysteem. Als er dan iemand aan het hek zit krijg je een melding op een app waardoor je dus meteen alert bent op ongewenste bezoekers. Een hek is natuurlijk ook de perfecte basis voor een camera installatie op het hek frame is dat makkelijk te bevestigen, deze kan dan samen werken met de bewegingssensoren in het hek. op deze manier wordt de tuin als maar veiliger en veiliger. Je kan natuurlijk het hekwerk niet helemaal aanpakken en dan de doorgang simpel laten, dat is het eerste waar inbrekers het gaan proberen. Het advies is dus ook als je je hekwerk gaat beveiligen moet je ook een beveiligde poort kopen. Deze zorgt voor een goede afsluiting van het terrein en kan dus goed samenwerken met de rest van het beveiligde hek. Dit maakt het totale beveiligings plaatje van je terrein of tuin helemaal compleet.

Privacy redenen

Hekken zorgen natuurlijk voornamelijk voor beveiliging maar ook voor andere dingen zoals privacy. Als je midden in een rij huizen woont heb je aan beide kanten natuurlijk buren die als er geen hek staat zo je tuin in kunnen kijken. Dus zonder een hek kan je je niet echt afsluiten van de buren en dus heb je weinig privacy. En als je natuurlijk niet houd van een dichtgetimmert hek kan je altijd nog een stalen frame neerzetten en daar bijvoorbeeld planten door heen of aan laten groeien. 

Voor meer info over hekken kijk dan even op : www.mthekwerken.nl 

Gras

In Nederland zijn er duizenden natuurgrasvelden waarop atleten in alle weersomstandigheden zouden moeten kunnen trainen en spelen. Deze velden moeten dan ook voldoen aan de zogenoemde ‘sporttechnische eisen’. Dat betekent bijvoorbeeld dat de ondergrond geschikt moet zijn om er met plezier veilig op te kunnen spelen. Al meer dan honderd jaar worden er in Nederland van deze velden aangelegd, en onderhouden. Door het doen van onderzoek en het opdoen van ervaring is er steeds meer kennis aanwezig hoe deze velden in een goede conditie gehouden kunnen worden. Om een sportveld in goede conditie te houden is het belangrijk je te houden aan een aantal onderhoudsmaatregelen. Soms is regulier onderhoud voldoende, maar het kan ook best voorkomen dat er extra aandacht moet worden besteed aan het veld om ervoor te zorgen dat deze veilig bespeelbaar blijft. Bij regulier onderhoud van een sportveld kun je denken aan maaien, gras vegen, verticuteren, bemesten, luchten, beregenen, onkruid verwijderen en controles van het drainagesysteem. Al deze onderdelen zijn erop gericht om de conditie van je sportveld in optimale staat te kunnen houden.

Milati

Voor het in stand houden van een veilig sportveld waar je lekker op kunt trainen en spelen heb je natuurlijk wel wat materiaal nodig dat jou hierbij helpt. Met machines en producten van Milati haal je dit in huis. Milati kan jou de juiste spullen leveren die nodig zijn voor het onderhoud van het sportveld. Denk bijvoorbeeld aan grasmaaiers, kalkwagens, bladblazers en kooimaaiers. Vooral deze laatste maaier is interessant voor je sportveld. Deze worden namelijk al veel gebruikt door fieldmanagers in stadions, maar ook door professionele hoveniers en aannemers. Zo weet je zeker dat je een topproduct in huis haalt voor het onderhoud. Door simpelweg een afspraak te maken wordt er gekeken naar de verschillende mogelijkheden en naar beste oplossing voor jouw sportveld.

Sportveldbelijning

Het belijnen van je sportveld is altijd al een hele. De ene lijn moet kaarsrecht zijn en de andere lijn moet juist weer een perfect rondje zijn. Hoe makkelijk zou het toch zijn als er een machine bestond die die volledig zelfstandig van je zou overnemen. Deze optie is tegenwoordig werkelijkheid in de vorm van een autonome belijningsrobot. Deze wordt gestuurd via gps en kan snel, efficiënt en effectief jouw sportveld belijnen. Of het nu om rugby, atletiek, voetbal of honkbal gaat, al deze ondergronden hebben sportveld belijning nodig. Voor bijvoorbeeld een voetbalveld heeft deze belijningsmachine maar 30 minuten nodig om de volledige belijning in orde te maken. Dan heb je ook direct de zekerheid dat dit goed gebeurt en je niet achteraf nog moeite hoeft te doen om die ene lijn toch zo recht mogelijk te krijgen. Met de accu die je bijgeleverd krijgt is het mogelijk om 4 velden te belijnen zonder de accu op te laden en je kunt de belijningsrobot helemaal instellen en volgen met een bijgeleverde app. Zo kun je eventueel even bijsturen waar nodig. Verder verspil je geen verf meer, want deze wordt heel efficiënt gebruikt en zo draag je tevens een steentje bij aan het milieu!

Teakhout

Wil jij de schoonste tuin van de buurt?

Misschien is het gras bij de buren groener, maar door de aanschaf van een eigen veegmachine is jouw tuin véél schoner.

Een strakke en schone tuin kan zo veel makkelijker gemaakt worden door een veegmachine. Zelfs de hoeken in de tuin kunnen worden meegenomen. Losliggend zand op de tegels, het grint wat heeft zich heeft verplaatst naar je pad, herfstbladeren of het vuil na die gezellige barbecue kunnen moeiteloos worden verwijderd. Naast dat je tuin strak en schoon wordt, is het gemak van een veegmachine meteen voelbaar.

Nooit meer lopen en bukken met je stoffer en blik

Stel je eens voor; geen blaren meer, geen rugpijn en geen losschietende bezemstelen. Herken je dat? Ben je eindelijk klaar met het vegen van je tuin, begint het zware werk pas echt. Namelijk het gebruik van je stoffer en blik. Dit kan je allemaal worden bespaard met de aanschaf van een veegmachine.

Opgeruimd staat netjes

Voor ieders budget en type tuin is er wel een veegmachine te krijgen. Veegmachines bevatten borstels die de oppervlakte goed schrobben en het vuil opvangen in een container of bak. Klein vuil zoals zand, grint, peuken of bladeren kan door iedere veegmachine worden opgeruimd. De container of bak is afneembaar en kan worden leeggegooid.

Kleine tuin? Geen probleem!

Wie denkt dat een veegmachine alleen bedoeld is voor grote oppervlakten, zal zich verbazen. Heb je een kleine tuin, kun je kiezen voor een handzame machine met een snoer. Heeft je tuin een grote oppervlakte, dan kun je kiezen voor een machine met een accu. De accu’s zijn sterk en hebben een lange levensduur. Het vermogen van de machine is afhankelijk van wat jij er mee wil doen. De machines zijn makkelijk op te bergen in je garage of schuurtje.

Het resultaat is direct zichtbaar en je houdt tijd over om nóg meer van je tuin te genieten

Teakhout

De wilde dieren in je achtertuin

Wilde dieren zijn een prachtige toevoeging aan onze prachtige aarde, maar veel wilde dieren worden bedreigd met uitsterven. Ook de wilde dieren die zich in en om ons huis bevinden, kunnen wel wat hulp gebruiken om te kunnen blijven leven.

Wilde dieren in je achtertuin

Er komt namelijk een grote groep wilde dieren voor in onze achtertuin. Allereerst een grote groep vogels. Je hoort ze veel fluiten en ziet ze daarnaast veel in de achtertuin op zoek naar eten. Wanneer dit eten te vinden is, zullen ze zeker ook terugkomen in de achtertuin. De voeding van vogels bestaat uit zaadjes, bessen en insecten. Ook kun je in de winkel verschillende soorten voeding kopen om op te hangen voor vogels. Door beplanting komen de vogels ook in de tuin om op zoek te gaan naar besjes en zaden. Naast vogels kom je ook kleine zoogdieren en insecten tegen in de tuin. Ook deze dieren hebben baat bij verschillende soorten beplanting. Zowel als voeding als voor beschutting en bescherming tegen andere dieren. Met beplanting in de tuin kun je dus een hoop verschillende wilde dieren helpen.

Je kunt de verschillende dieren daarnaast ook helpen met voeding en beschutting. Denk aan voeding en huisjes voor bijvoorbeeld vogels, maar ook juist voor zoogdieren als de egel. Zij kunnen hier enorm veel baat bij hebben.

Quickscan flora en fauna

Sommige dieren zijn beschermd. Dat komt omdat deze bedreigd worden met uitsterven en daardoor dus beschermd moeten worden. Het is belangrijk om bepaalde protocollen te volgen wanneer je beschermde diersoorten wil helpen. Soms is dit zelfs verplicht. Bijvoorbeeld een quickscan flora en fauna. Een bedrijf voert een quickscan uit om te kijken of er beschermde diersoorten en planten in de omgeving van het huis zijn. Wanneer je het huis dan wil verbouwen, zijn er een aantal zaken waar je verplicht rekening moet houden. Op die manier lopen de beschermde dieren niet zomaar een risico.

 

Teakhout

Hoe (slim) uw huis te beveiligen tegen indringers

U hoeft geen gracht rond uw huis te graven en raketten op uw dak te installeren om de slechteriken weg te houden. In feite kunnen de raketten suggereren dat u iets heel, heel waardevols heeft. De experts van de tuinmeubelkeuze komen op een paar manieren om te voorkomen dat inbrekers uw persoonlijke ruimte binnendringen. Uw veiligheid is namelijk erg belangrijk.  

Enkele tips die ik me herinner uit een interview met een inbreker

 1. Maak het moeilijk voor iemand om zichzelf te verbergen tijdens het inbreken. Vermijd dus dikke struiken rond uw ramen en deuren. Hier kunnen inbrekers makkelijk schuilen.
 2. Het hebben van goede buitenverlichting op een timer helpt, maar het beste is een lamp met bewegingssensor. Wanneer een bewegingslampje aan gaat, zegt het de inbreker: “Hee, hier is iets aan de hand.”
 3. Vermijd dingen in het zicht die zeggen: “We hebben veel geld.” Als u een dure auto heeft, zet deze dan in een garage. Als u mooie spullen in huis heeft, houdt u gordijnen dan gesloten. Als u net een flatscreen tv heeft gekocht, gooi de doos weg en verberg hem.
 4. Inbrekers checken een buurt voordat ze die beroven. Ze weten wanneer u naar uw werk gaat. Ze weten wanneer uw buren naar hun werk vertrekken. Als u buren heeft die overdag thuis zijn, maakt dit uw huis een riskantere inbraak.
 5. Als u een beveiligingssysteem heeft, plaats dan niet één van die “Beschermd door ADT” -stickers op uw deur. Weten welk merk beveiligingssysteem kan voldoende informatie geven over hoe het uit te schakelen. Koop liever een generieke sticker.
 6. Plaats goede camera’s, zoals een ip camera. Naast dat het inbrekers afschrikt heeft u na een inbraak bewijs van de daad. Dit kan helpen bij het oppakken van de boeven. 
 7. Vergeet niet dat het doel niet is om uw huis volledig inbraak werend te maken. Het is gewoon om uw huis een minder aantrekkelijk doelwit te maken dan de andere huizen in uw buurt. Kijk naar de omliggende huizen en pas deze dienovereenkomstig aan. Wees niet de laagst hangende vrucht!
Tuin

We brengen graag avond na avond in onze tuin door als het mooi weer is, maar besteden vaak lang niet zoveel tijd en moeite aan de inrichting ervan. Zonde! De zomer is nog steeds in volle gang, en ook de nazomer belooft nog veel goeds. Grote kans dus dat je de komende tijd nog vaak in je eigen stadse jungle te vinden zult zijn. Dan wil je natuurlijk wel dat alles er piekfijn bij ligt, niet? Dat dachten we al. Lees deze blog voor onze toptips om jouw tuin een grandioze make-over te geven en thank us later.

Creëer sfeer met de juiste verlichting

Voor we het gaan hebben over ideeën waarvoor je grover geschut moet inschakelen (lees: je handige vader/broer/lief) beginnen we met een kleine aanpassing. Je moet tenslotte ergens beginnen. Als je iets uit deze blog onthoudt, laat het dan dit zijn: de juiste verlichting is key! Kies je voor moderne lantaarns die een helder licht geven of ga je voor een subtiele lichtslinger die je om de takken van een hoge boom wikkelt? Het is een wereld van verschil. Denk dus goed na over de sfeer die jij wilt scheppen en speel hierop in met je verlichting.

Een plekje om te relaxen? Neem een tuinhuisje!

Als de zomer er eenmaal op zit, maar je nog geen zin hebt om je weer terug te trekken in je woning is een tuinhuisje een goede optie. Doordat je toch binnen zit, kun je hier ook fijn verblijven als het buiten al koeler is. Toch heb je wel het gevoel dat je ‘’buiten’’ bent – echt the best of both worlds dus! Richt je tuinhuisje in als een buitenverblijf zodat het een plek wordt waar je je echt thuis voelt. Ook een idee: gebruik je tuinhuisje als opslagruimte voor de spullen die niet meer in je huis passen. Praktisch!

Schaf mooie en duurzame tuinmeubelen aan

Een belangrijk onderdeel van de inrichting van jouw tuin, zijn de tuinmeubelen die erin staan. Eet je vaak in de tuin? Investeer dan in een mooie eetset, inclusief lange tafel waar iedereen spontaan kan aansluiten. Is je tuin eerder een plek om te relaxen? Dan is een loungeset wellicht een beter idee. Hoe dan ook; mooie tuinmeubelen zijn onmisbaar in jouw trendy tuin!

 

Gras

Als we de wetenschap mogen geloven, zal de temperatuur op aarde de aankomende jaren flink stijgen. Het kan dus zomaar zo zijn dat we wel vaker hittegolven zullen hebben zoals dit jaar. Grasvelden vinden de droogte maar niks. Overal ziet u droog en vergeeld gras.  Is uw mat ook compleet geel door de droogte van de afgelopen tijd? Het goede nieuws is: het komt waarschijnlijk wel weer goed. Maar hoeveel zorgen moet u zich nu eigenlijk maken om uw grasveld tijdens een hittegolf?

Mooi geel is niet lelijk

Als u de kleur van uw groene gras langzaam steeds geler ziet worden, kan dat eerst best even schrikken zijn. Het grasveld mooi groen en verzorgd krijgen, kost veel tijd en moeite en het is dan ook pijnlijk om te zien dat het verkleurt. Misschien denkt u wel dat het nooit meer goed komt. Volgens Bert Philipsen, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen, valt het allemaal wel mee. Hij zegt dat het gras vanzelf weer groener wordt als het weer gaat regenen en dat het gras vooral met rust gelaten moet worden.

Afhankelijk van de grondsoort

Hoe erg uw gras lijdt onder de hitte is sterk afhankelijk van het bodemsoort. Sommige bodems houden het water beter vast dan andere. Bij een zandbodem ligt het grondwater bijvoorbeeld veel dieper dan bij een kleibodem. Ook veenbodems houden water minder goed vast. Een ander probleem van zandgrond is dat het heel erg warm wordt, waardoor de wortels kunnen verbranden. Ook is het afhankelijk van het soort gras dat u in uw tuin heeft, omdat sommige grassoorten diepere wortels hebben dan andere. Controleer dus beide zaken om een goede inschatting te maken van het gevaar dat uw gras loopt.

Oplossingen

Als u bang bent dat uw grasveld de hitte niet overleeft, kunt u eventueel ‘s avonds water geven. Het is dan zaak om dit later op de avond te doen. Zo voorkomt u dat het water al verdampt is vóór het bij de wortels terechtkomt. Als u een zand- of veengrond heeft, kunt u uitdroging tijdens een hittegolf minder goed voorkomen. Hier zijn structurele aanpassingen van de tuin een mogelijke oplossing. De hoofdstad is bijvoorbeeld gebouwd op veengrond, waardoor kunstgras in Amsterdam een goed idee is. Zo ligt uw grasveld er altijd groen bij.